KESÄKUU ENSIMMÄINEN.

On aurinkoista ja raikasta, näen ja haistan Töölön sairaalan plastiselta osastolta, 5.kerroksen ikkunasta. Mielialat kokivat vaihtelua, alun mitäpä mokomasta-fiilistely itsensä säästelemisen ja psyykkisen itsesuojelun hengessä taittui eilen vihdoin surkutteluksi ja itsesääliksi. Tänään olen taas entistä optimistisempi ja positiivisempi. Käännän tämän voitoksi. Elämän talossa.

Kohta pääsen jo tuolilla kruisailemaan lasaretin käytäviä. Kyynärsauvoja taas en taida tarvita ees ulos täältä könytessä, koska saan tuen. Pitkästä aikaa jos raaskisi taksin hihkaista, olletikin kun se kai korvataan?

Onpas paljon subjektiivista kerrottavaa. Huoneessa vastapäätä ollut 60-v herra Kalliosta... ei kun ei herra, vaan sanoi itse että helvetin kova(hyvä?) työmies... pääsi täältä kotihin. Esitti pesusoikko/kananmunan arvoituksen ja muisteli sitä kun Porthaninkadulla oli monta saunaa ja Helsingin ekaa pornoelokuvateatteria. Hieno mies.

Peräti kotiutetaanko minut sivarista? Voisin minä siellä kirjastossa vielä käydä kunhan pääsen koikkelehtimaan mutta miettikööt viisaat menettelyä. Jos potkivat ramman pois niin asuntoa pitää heti alkaa etsimään.

Ilkeältä tuntuu jos en enää juokse, hypi ja muuta kovin paljon varpaavajuisena. Mutta eivät herrasmiehet sellaista teekään. Pyöräilen nyt vähintään, ja kelpo kävelykin onnistunee. Puujalka ja merille.

Aikas kivoja nämä hoiturit ja fysioterapeutit. Katetri ei ole kiva kun erektio taistelee toistuvasti tietään. Tilanne kehittyy - toivon että saan tuon Ferrarin eli pyörätuolin, jonka Kallion äijö jätti, perinnökseni. Tahtoisin pestä hiukseni. Tai Valeria voisi auttaa minua... kun katetri on poistettu. Saa tuta miltä takaraivon hakasten aukominen maistaa.

En ole eläissäni saanut näin paljon antibioticaa... napapiikkiä, epiduraalipuudutusta, veritulpan estäjää, mitähän vielä. Panadolia.

Huone ihan tyhjeni nyt. Voi, ikävä Valeriaa. Satama on lähempänä kuin osaan hahmottaa, laivatorvi huusi. Huomenna on helatorstai, lääkärit eivät kierrä eikä viisasten kerho kokoonnu tynkäni ympärille.

Nyt silmäni näkevät taas enemmän  ja mieleni yhdistää ja syventää. On aika olla ja merkitä jotakin, jollekulle. Montakin asiaa, monellekulle. Mutta en sano että tämä olisi laajentanut perspektiiviäni. Oli se yhtä laaja jo aiemmin.

Tämän päivän haavanavausta varten koitin hamstrata Panadolia mutta eihän se auttanut. Piti vaan puristaa sängynreunaa ja ääntelehtiä. Ei mennyt kauaa. Pitää leikata Hesarista se pikku uutinen ottelustani junan kanssa, ilmaveivistäni. Varmasti pahemmin lommoilla kuin minä se juuttaan juna. Aikaisemmin mainittu lehdessä tullessa ylioppilaaksi ja HuK ja minua otettu myös Matti Klingen haastatteluartikkeliin City-lehdessä. Näitä elämäni virstanpylväitä.

Kas, mp3-soittimeni toimii sittenkin vielä hieman. Kirjoja on läjäpäin. Kirjava satama, Tiarnia-trilogia, Det ondas blommor, Kjell Westötä, Mikko Rimmisen Pölkky. Ei Joel Haahtelaa, sen sijaan hän kommentoi Töölön käyntiäni ja hänen suklaataan on tietämättään välittynyt minulle asti... ehkä pääsen kotiin helluntaiksi. Sitten rakentelen eloani tilanteen mukaan, mutta innokkaasti ja paljon hamuten. Tahdon että päiviini mahtuu paljon, vaikkei aina mitään suureellista, variaatiota tietyin toistuvuuksin.

KESÄKUU TOINEN, HELATORSTAI

Kunpa tänään pääsisi Kallion Ferrarilla veskiin. Nyt olen kahden kesken sellaisen ukkelin kanssa joka on herennyt aivan seuralliseksi. Päivystyslekurin pitää ainakin vilasta jalkaani, repiiköhän taas. Olen valmis siihenkin, onneksi koetellaan juuri aamupäivisin. Ukkeli katsoo Tunteita ja tuoksuja. Hän tilaa lihatiskiltä leikkeleen, ainakin suolalihan, niin että sen pitää olla leikattu puolen millin terällä. Kylläpäs sitä kehdataankin.

Tahtoisin Sibelius-puistoon polttamaan sikaria. Nyt tuleekin Elisa di Rivombrosa. Muistin alkuperäiskielisen nimen ulkoa, tosin se saattoi vähän vääristyä. (toim. huom. ei vääristynyt, oikein meni)

KOLMAS KESÄKUINEN

Kuudes päivä sairaalassa poislukien lauantai-illan. Eilen kolmospedin Anthony Quinnin tilalle tuli savoa vääntävä Jyväskylän Bud Spencer. Miten se Töölöön on eksynyt, Lasse Lehtisen kätyri ja salainen agentti lie. "Kun muut ruppee aamupalalle minä mään suihkuun ettei tuu miel'tekoja" Ei saa nimittäin raukka enää syödä ennen leikkaustaan, iso paksu korsto. Tulee ehkä molemmat enoni mieleen tai vanhempi lähinnä ja sen sukupolven savolaissällit. Meneekö se suihkuun, meneekö leikkaukseen vai salakuljettaako varastamansa etelän rikkauden kuorma-autolla jonnekin Kainuun korpikansalle.

No, se hänestä. Äiti kävi eilen ja toi kaikkea. Isä soitti eilen, sisko viestitti eilen tai toissapäivänä. Pitäisi kuulemma VR:ää käräjille haastaa ja rikosilmoitusta viritellä, vielä kun tietäisi - syystä että? Tänään koulujen päättäjäisiä, odotettavissa melua kadulta koska Hietsu ja Sibben puisto lähellä. Toissa yönä melusi, viime ei, vaikka ikkunat muistettiin sulkea. Hoitureita vaihtunut, alkuviikosta oli parhaat ehkä. Tosin äskenkin tarjosin yhdelle suklaan ja Lapin tyttöhän otti, kiitti ja niiasi. Milloin minua on niiattu?

Katetri vaihtui eilen "Riki Kaleviin" ja saan "Kallion Ferrarissa" rullailtua vessaan paskalle. Se on ihanaa. Puhumattakaan erektioista.

Aamu-TV päälle.

On sentään perjantai, laadin kesäkuun vapaa-aikapainoitteisen tehtävälistan. Pitää ottaa oikein rauhallisesti tässä.

* Elokuviin: uusin Pirates. Tässä tilanteessa voisi ehtiä päivänäytökseen sikäli mikäli niitä on. Wanna tag along?

* Suomenlinnassa voisin taapertaa, tai ehkä sittenkin joku muu kohde. Mutta silti ihan vaan olla ja katsella ja haistella jotain paikkaympäristöä

* Istuskelua puistoissa, rannoilla

* Wesnothin peluuta

* Kastautumista vetehen

* Valerian kanssa Hvitträskiin kynttiläpäivälliselle... höhöhögöhöh

Tänään olikin lounaaksi vegaaniruokaa. Söin. Suomi-Filmi Prinsessa Ruusunen. Ukolta tuolla otettu 2-3 kg syöpäkasvain jalasta, ympärysmitat suuret, verta vuotanut kuin härän kurkusta. Liian hyvään silti(?) tottunut. Tämän paikan ruoka ei maistu mutta tilaa lounaansa - Hesburgerista, ranskalaisineen. Oikeasti, mitä helvettiä? Ukkeleiden pitäisi olla jämeriä, edes joltain kantilta. Hän jutustelee paljon. Olen julma. Ehkä tuo krapulamättö vaan tuntuu paremmalta. Ei minulla ole perspektiiviä... hienoperse tuo siltikin on. En ole muuten aiemmin nähnyt omaa luutani. Paljon hyödyllisiä kokemuksia.

RKP4 VIHR6 KD3 KOK21

\SDP20 \VAS20

/KESK15 /PS20

KOK KESK PS 21+20+12=53 21+12+15=48

VIIKON PÄIVÄT LASARETISSA TAKANA... ILTAAN MENNESSÄ SIIS

Tuvassa on rattoisa tunnelma, mutta nuori sydämeni halajaa uusia käänteitä. Ihmeen kauan tämä tuntuikin melkein ihanalta. Kai se oli se helpotus että tässähän pärjäillään. Ja viehätys täyshoitoon. En ole kuitenkaan myöskään vielä leipiintynyt. Kaikki etenee kuin pitääkin.

James Morrison kapinoi kapteeni Blighia vastaan 19. tai 18. vuosisadalla eräällä laivalla. Nomen est pro-omen. Pro-omen? Proto-omen? Lapsemme syövät protoniomenoita. Niiden siemeniä on ammuttu proton blasterilla ja yksi protoniomenapuu voi kantaa viidensadan protoniomenan sadon ja jokainen näistä painaa seitsemän paunaa. Yksi sellainen on päivällisen perusta. Maku on lihaisa ja ravintoarvo proteiinirkas. Omenan viipaleet pariloidaan pannulla oliiviöljyssä.

Minuun ei ole pumpattu huumeita. Yksi naapuri on hieman kodeiinia saanut. Meillä on pieni kämppä 4 ukkoa, yleensä ainakin 6. Tänään lähtee taas yksi joka oli vain päivän pari. Ukkeli ja minä jäämme. Keski-Suomen körmy on varmaan niin kauan kuin saa olla, parit päivät? Puhunut keski-Suomalaisia sanontoja joten on se ihan sieltä varmasti vaikka ihmettelen miten voimakkaasti "viäntävä" murre. Syntynyt '50. Melkein nykyistä Etelä-Savoa ovat aikaisemmin puhuneet ihan Jyväsjärven tienoilla.

Jos täällä olen vielä useamman päivän niin lähetän kyllä kuriirin läheiseen Töölön sikarikauppaan hakemaan Markulta Wecksellejä. Heti kun kotiutetaan kevennän vähän reppuani, siellä on sentään kaksi litraa viiniä, olutta ym. Juhlimaan ja dokaamaan en ala. Siinä on asenne-ero ja kaikesta huolimatta ne ovat minulle ihan eri juttu. Töihinkö tässä pitää jo kohta mennä? Vaikka se joku 6 viikkoa oli jonkinasteista astumiskieltoa niin jospa parin viikon päästä jo huristelen raitsikalla Skatalle? Tämä se arvio kai nyt on. Tosin töissä taas puhuivat jo sivarista kotiuttamisesta vaihtoehtona. Tarkoittaako se a) VANKILAA b) Että vapaudun nyt, mutta jotenkin jää suoritettavaksi jäljellä olevat palveluspäivät c) KURITUSHUONETTA d) että sivari loppuu tähän ja palvelus on ohi e) SÄHKÖTUOLIA + NAPPI OTSAAN = ROVIOLLE

Archibald Bertram de Vere, odotatko minua puistossa kesätuulen vilvoittaessa baskerinalustaasi? Onko siellä puutarhatuolit, pöytä, lautapeli(esim. shakki), virvokkeita, patonkia, palottelevia naikkosia, jylhiä jalavia, kauniita koivikkoja, mäkäräisiä vaivaismäntyjä, tulppaaneja sekä liljoja

5. KESÄKUINEN

Hurja joukkomme ei päättäjäishulinasta huolimatta äitynyt katsomaan länkkäriä, tilaamaan pizzaa ja juomaan olutta sairaalloisena lauantai-iltamanamme, lauantaisena sairaalailtamanamme eilen. Hietsusta näyttivät uutisissa kuvaa. Melkein näkyi taustalla meidänkin talo! Melkein! *kippaa taas Panadolin* Jos vaikka räpläävät aamupäivällä.

Aivastus on hieno ihmisen tuottama luonnonilmiö. Paljon ylevämpi ja komeampi kuin pieru tai röyhtäisy. Viimeksi mainitut tulevatkin mahasta ja suolistosta. Kelpo aivastus taas, joka muuten on jokaisella ihmisellä niin omansorttisensa, tulee käsittääkseni keuhkoista. *Heiluttelee jäljellä olevia varpaitaan* Eipä sillä, kyllä kunnon jylhä pieraisu on joskus ja usein paikallaan ja sopivan vienossa röyhtäisyssä on tiettyä aistikkuutta ja charmia. Ihmisen aikaansaamista luonnonilmiöistä aivastus on kuitenkin se tekijäänsä määrittelevä magnum opus, tavaramerkki ja mestariteos.

Tuostahan tuli melkein Steinbeck-henkinen väliveijarointi, vaikkakin kaikessa yksinkertaisuudessaan. Keksin vihdoin taas mitä äiti voisi tuoda, keitettyjä kananmunia. Sairaalalla ei näemmä ole kanalaa. Sehän vasta somaa olisi jos Valeria kävisi aamulla keräämässä munia ja sitten saisi aamupalatarjoiliin kolmen tai viiden minuutin munasen.

Saanko minä näiltä päiviltä päivärahat ja ruokarahat? Vaikka syötetään ja juotetaan? Silloinhan musta tulee jukulauta RIKAS! Piehtaroin seteleissä kuin hylje. Vahingonkorvauksia lie turha uikutella. Ei tee mielikään mutta kun ovat maininneet. Asuntoasiat ovat taas ajankohtaisia.

Katselen vastapäisiä ikkunoita jalka paketissa mutta kiikareita en sentään tilaa. Eikä Grace Kellyä näy laisinkaan, verdammt.

KUUDES KUUDETTA

Rohkenenko tarjota Lapin tytölle mansikoita? Ehkä hän Ivalosta tulleena syö vain hillaa eli lakkaa. Räytyy täällä Helsingissä pienessä yksiössä tottuneena isompiin aloihin. Hetkinen, miksi hän tuli maininneeksi asuvansa yksiössä, yksin? Heeetkinen! Juupeli. Käytävän päässä oli sunnuntain HBL. Anastin.

Matkakorttini on kaikissa tapauksissa on tärkeää että asiat ovat avoimesti esillä... gnh kaikissa tapauksissa ladattu juhannukseen saakka. Jospa tekisin vaikkapa metropyrähdyksiä metropolissamme.

Jos Katainen oikein konttaa tulee vielä Urpsutin pääministeriksi ja punamultahallitus Tuomiojan, Väyrysen ja monen muun iloksi. Tai jos persut saa siihen niin siis multapunaniska tai joku. K:n isoin osa, vähän nuoremmat ja vähemmän änkyrät kai, tahtovat vieläkin Kok-Kepun kuin mitä olemme jo nähneet. Kaipa moisen muutoksettomuuden torpedoi Vihreät oman etunsa nimissä. Jospa porvarishallitus todella saataisiin putsveks. Se olisi aika temppu. Isoin puolue oppositioon muiden yhteispelillä. On sitä ennenkin vedetty pääministeri hihasta? Meinaan koska ei sitä Urpsuttimen kantturaa kestä. Laittakaa kehiin vaikka... ööö.... Tuomioja! HÅ hå håå! Väyrynen presidentiksi, Tuomioja pääministeriksi ja eduskunnan nuijamiehiksi vittu Soini sinne nuijimaan.

Poliisi soitti. Ei saa tehtyä rikosilmoituksia sinne tai tänne. Kas kun en itse joutunut syytteeseen, mainittiinpa sekin erikseen etten joudu. Pannahisen perkele. Korvaako tätä kukaan kun tapahtui vapaa-ajalla eikä työajalla? Sellainen mielikuva on että sivari olisi suojattu tai vakuutettu palvelusaikansa ja sillä sipuli. Älkää lyökö nyt lyötyä, if you please.

Aika kliffa tuo päivisin tuleva espanjalaisista sotilaista kertova sarja. Tänään ei tullut tuskaa, huomenna voi hieman. Röntgenkin kai kutsuu.

Söi hän mansikan.

Jyväshyväkäs lähti matkaansa.

Hän toi liikkuvassa hedelmäkanttiinissa appelsiinin.

Ukkeli jo harjoittelee kävelyä. Se pistää tilauslistalleen MEILLE meetwurstia.

SEITSEMÄS KESÄKUUTA

Kunnon ripulointi on kuin oksennus perseestä jälkikakomisineen. Voi jukulauta mitä höykytystä tänään! Pöhkö hoitsuämmä ei löydä suonta, perse jostain syystä eruptoi, ei ehdi aamupalaakaan syömään kun kiire on kuin... sesonkiaikaan... suihkuun pitäisi päästä, viisaiden neuvosto eli lääkärikierto planttuineen kokoontuu kohta minua kiduttamaan ja liekö röntgeniä tai vaikka mitä tulossa. Toivottavasti tulee tuloksia tästä tohinasta. Edellisen virkkeen jokainen sana alkoi vahingossa t:llä. Palataan iltapäivällä.

----

Onkin jo ilta. Huristelin taksilla kotiin. Röntgentyttö oli hurjan kaunis. Ukkelista sen verran vielä että hän melko nuorena poikana aikoinaan joutunut riennoissa ohjailemaan Tapsa Rautavaaraa ja Irwiniä oikeaan suuntaan illanvietossa. Työkyvyttömyys koko kesäkuu ja heinäkuu. Antaa epilogin olla